Skiën in India, ja dat kan!

March 19, 2018

Canada, USA, Noorwegen, Japan, Nieuw Zeeland, talloze keren in de Alpen, ik heb al op redelijk wat plaatsen van een berg afgegleden. Deze keer was het weer tijd voor iets nieuws, en na wat gegoogel, besliste ik te gaan skiën in India , Kashmir, een provincie in het uiterste Noordwesten van India, grenzend aan Pakistan, met een uitloper van de Himalaya bergketen. En waar bergen zijn, valt er te skiën!

 

Gulmarg is het bekendste skigebied van Kashmir, een dorp gelegen op een plateau op 2600m. Er is een gondola die bestaat uit 2 delen en een zetellift. Het tweede deel van de gondola brengt je naar een hoogte van 3950m. Van daaruit kan je verder omhoog hiken naar de top van Mount Apharwat, 4180m. Eens je op die top staat heb je eindeloze mogelijkheden om naar beneden te skiën. Zowel links als rechts zijn talloze bowls waar je naar beneden kan skiën in verse sneeuw. Hier wordt geen enkele piste gegroomd, alles is off piste. Er wordt wel een verschil gemaakt tussen inbound en backcountry. Inbound is er lawine controle, daarbuiten niet!

Elke dag moet je aan de lift een papier tekenen dat je op eigen verantwoordelijkheid in de backcountry gaat en dat je daar geen hulp moet verwachten. Maar op dagen dat ze echt niet willen dat je in de backcountry gaat, sluiten ze gewoon de lift. Als je dan ergens wil geraken, is het met de toerski's.

 

Ik had op voorhand veel verslagen gelezen en filmpjes bekeken over Gulmarg en je las maar één ding: sneeuw, sneeuw, sneeuw. Maar moeder natuur was ons niet goed gezind en nu bleek Gulmarg zijn slechtste sneeuwjaar te hebben van de laatste 20jaar. Het was te warm, de sneeuw was zwaar en plakkerig. In het dorp viel soms zelfs regen ipv sneeuw. Enkel op grote hoogte was de sneeuw wel goed, maar aangezien het lawinerisico zeer hoog was, bleef het bovenste gedeelte van de gondola meestal gesloten. We moesten ons bezig houden op het lagere gedeelte van de berg, met zware poeiersneeuw. Soms was dat wel frustrerend, je maakt zo'n verre reis, kijkt zo uit naar die sneeuw en dan valt die tegen. Maar gelukkig verbeterde de omstandigheden en vanaf dat de gondola naar de top open ging, was het feest begonnen! Hoe hoger je ging, hoe beter de sneeuwcondities werden natuurlijk. Daarom namen we ook de beslissing een dag te gaan heli-skiën, hierdoor geraakten we op hogere plaatsen en het werd een topdag!

 

Ook de reis op zich natuurlijk was een hele ervaring. Indiä is een hele andere cultuur. Het valt moeilijk te omschrijven in woorden, je moet het zelf eens gezien hebben ter plaatse ! Maar de mensen hebben er een pak minder luxe artikelen, in vergelijking zijn wij eigenlijk rotverwende mensen die veel te veel klagen en zagen!

Voor ons was het leven er ook spotgoedkoop. Als we met ons drieën op restaurant gingen, hadden we een rekening van max 15 €!

 

Dus ondanks de mindere sneeuw, vond ik het een fantastische reis. We hebben mooie dingen gedaan en er is nog heel veel terrein dat we nog niet kunnen doen hebben. Momenteel ben ik er van overtuigd dat ik naar deze berg nog wel ooit terugkeer. Misschien zal het dan wel meer last minute geboekt worden, en zal ik eerst de sneeuwcondities goed checken. Met goede sneeuw moet deze berg het paradijs zijn!

 

Hieronder al een eerste filmpje. Ik heb zoveel mooie beelden en foto's, dat het even duurt voor alles verwerkt is. Filmpje van de heli ski dag volgt nog! 

 

 

 

 

Please reload

Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now